PSZICHOLOGUSTKERESEK.HU > Írások > Pszichológia > autogén tréning > A lazítást nem (csak) akarni kell

Gyakran próbálnánk lazítani, de nem tudjuk, hogyan kell. Mire felvesszük a hétvége ritmusát, már újra kezdődik a hét, és mi ki sem pihentük magunkat. A fáradtságunk azután csak halmozódik, ha nem adjuk meg magunknak minden nap a minőségi pihenést. Hogyan legyen az alvásunk pihentető, hogyan hozzuk magunkat egyensúlyba, ha keveset aludtunk? Ezekre a kérdésekre ad egy lehetséges választ az autogén tréning.

Mi az autogén tréning?

A tapasztalatok szerint napi 5-10 perc autogén tréning 2-3 óra alvásnak megfelelő pihenéssel egyenértékű.  Ez az egyik leghatékonyabb és egyben a legmélyebben kutatott, orvosilag is alátámasztott relaxációs módszer, amely erősíti a test természetes, öngyógyító mechanizmusait.  Ezzel a módszerrel megtanuljuk saját magunknak oldani a testi és lelki feszültséget, így javítjuk a stressztűrő képességünket. Relaxálnak a honvédség tagjai, az űrhajósok, a sportolók, az előadók a koncentráció javításáért, a stressz csökkentése, a lelki alapfeszültségi szint áthangolásáért. Az autogén tréning “racionális gyakorlás útján megtanulható koncentratív átkapcsolás nyugalmi tónusra.”

Mire jó? Mit lehet vele kezelni?

Az „autogén” szó jelentése, önmagától működő, a „tréning” azt jelenti gyakorolni. Az autogén tréninget gyakorlás útján lehet elsajátítani, kezdetben trénerrel, később már egyedül is, így téve önmagától működővé. Mivel a relaxáció szövegét magunknak, magunkban mondjuk, nem kell a lazításhoz CD, nem kell elvonulunk egy csendes helyre, akár egy megbeszélés szünetében is csökkenthetjük a stresszt ezzel a módszerrel néhány perc alatt. Az autogén tréning azoknak ajánlott, akik szeretnék jobban megérteni önmagukat és megtanulni saját maguk megoldani a problémáikat. Az autogén tréning a legtöbb olyan problémára jó hatással van, ahol a szorongás, a stressz kezelése a cél.

Hogyan hat az autogén tréning? Kinek ajánlott?

Mivel a szorongás egyik vezető tünete az izomfeszülés, az autogén tréning az izom ellazulása révén segíti a testben lévő feszültségek oldását és ilyen módon a lelki feszültség csökkentését. A testi feszültségcsökkentésen kívül a módszer optimalizálja a légzést, a keringést, a szívritmust, az emésztést, csökkenti a stresszt és a szorongást, nyugalmi tónusra hangolja az idegrendszert. Mindez természetesen nagyban hat a lelkiállapotunkra is, a feszültségmentesség hozzásegít a teljesítményünk, memóriánk javulásához, a jobb alváshoz és a problémaátlátó-képesség javulásához. Javasolt azoknak, akik sokat szoronganak, aggodalmaskodnak, állandóan feszültek, kiváló koncentrációfejlesztő, és segíti az akarat erősítését. Kifejezetten ajánlott azoknak, akik rohanó, stresszes életet élnek és nincs elég idejük kipihenni magukat. A relaxáció az idegrendszer számára nagymértékű tehermentesítést jelent.

Hogy kell elképzelni magát az autogén tréningezést?

Az autogén tréninget ülve behunyt szemmel végzi a gyakorló. A tréner szavaival végigvezeti a figyelmét a különböző testrészein, és arra kéri, figyelje meg, mit tapasztal, majd ezután a pár perces befelé figyelés után kinyitja a szemét és megbeszélik, mi történt, gyakorlatokat végeznek az élmény elmélyítésére és közösen gondolkodnak arról, hogyan függnek össze az élmények a kliens problémáival, életével. Bár fontos cél az ellazulás, a módszer lényege mégsem ennyi. Sokkal fontosabb, hogy észrevegye a gyakorló, ha nem laza, hanem például feszült, vagy meleg vagy zsibbadó, vagy akár viszkető érzést tapasztal a testében, mert a lényeg, hogy megtanulja észrevenni a dolgokat. Minden testi érzés utal valamilyen lelki jelenségekre, melyekről a test próbál üzenni. Az autogén tréning célja tehát, hogy a gyakorló megtanulja a test jelzéseit észlelni, és megérteni a hozzájuk kapcsolódó lelki üzeneteket, hogy megadhassa magának testi és lelki szinten is azt, ami számára belső nyugalmat oldottságot hoz. A lényeg a tanulás: kezdetben a tréner vezeti a gyakorlót, de idővel a gyakorló maga is képessé válik saját magát vezetni. Otthon is gyakorol és a megfigyelései révén alakítja az autogén tréningjét. Az autogén tréning nem hipnózis, nem agykontroll, hanem a testi lelki egészségünket erősítő önszuggesztió.

Hanyatt fekvő, csukott szemmel, csoportosan relaxáló/meditáló nők és férfiak

Az autogén tréninghez nem kötődik semmilyen extra filozófia? Kell bármilyen háttértudás hozzá?

Az autogén tréning a legősibb gyógymódok közé sorolható. Merített az Aszklepioszi görög orvoslásból, a keleti meditációból, a zen-buddhizmus gyakorlataiból és a keresztény aszkétikus manréza rítusaiból, melyek nyomán az 1920-as években J. H. Schultz berlini pszichiáter alkotta meg. Az autogén tréningben sem „csak’” lazulunk, különböző feladatokkal egészül ki a módszer, a lazítást a tudattalan szint eléréséhez használjuk. Ezt bárki megtanulhatja, nem kell semmilyen előzetes tudás hozzá, talán csak egy dolog: kitartás, hiszen három hónap szükséges a módszer elsajátításához.

Mennyi idő kell az autogén tréning módszerének elsajátításához?

Három hónap, 12 alkalom szükséges, hogy az idegrendszerben új kapcsolódásokat hozzunk létre. Ha valaki huzamosabb ideje, vagy akár egész életében egy bizonyos feszültségi szinttel élt, idő kell, míg egy nyugodtabb lelki alapbeállítódáshoz hozzászokik. A közös gyakorlás után, ha a tanulási szakasz már véget ért, akkor sem érdemes abbahagyni az autogén tréningezést. De miért is hagynánk el egy olyan módszert, amivel napi szinten ki tudjuk ereszteni a gőzt, fel tudjuk oldani a bennünk lévő szorongást, ami támogatja az egészségesünket, és amitől energikusabbak és jobb kedvűek vagyunk?

Naponta mennyi időt vesz el az autogén tréning?

Az autogén tréning napi 5 perc gyakorlást igényel, ez egy kicsit hosszabb, mint egy fogmosás. Nem lehet időhiányra hivatkozni. Igazíthatjuk a reggeli ébredéshez, ha csörög az ébresztőnk, ráhúzhatunk még öt percet, vagy zárhatjuk ezzel a napot, és elősegíthetjük a minőségibb alvást.

Az autogén tréninget meg lehet tanulni egyedül is vagy csak csoportban?

Az autogén tréning egyedül is elsajátítható, ugyanúgy 12 alkalom szükséges hozzá, hasonló a menete egyéni terápiában, mint csoportban. A csoport előnye, hogy meg lehet osztani a tapasztalatokat sokféle emberrel, akiktől sokféle visszajelzést kapunk, és akik serkentőleg hathatnak ránk. Egyéni terápiában természetesen több idő jut az egyéni problémákra, mélyebbre tudunk menni a lelki háttér feltérképezésében, de ez csoportban sem kizárt. Ha a csoporttagok megnyílnak és mernek beszélni a nehézségeikről, olyan meghitt, bizalmi közeg tud kialakulni, ami nagy támogatást nyújthat.

Milyen közvetlenül tapasztalható hatásai vannak az autogén tréningnek?

Elsősorban felfrissülés, regeneráció, az akaraterő fokozódása, szorongásoldás, az emberi kapcsolatok, kommunikáció javulása, tűrőképesség fokozódása (fizikailag és pszichésen is), önkontroll képességének kialakulása, illetve teljesítményjavulás.

Mégis mitől működik az autogén tréning?

Autokoncentráció, azaz önmagunkra irányuló koncentráció begyakorlása által képessé válunk az ún. testi introspekcióra, ami annyit jelent, hogy meg tudjuk figyelni a testünk jelzéseit, ami kapcsolódhat valamilyen lelki jelenséghez, így vezet el minket a test lazítása és megfigyelése a lelkünk működésének megértéséhez. A passzív, elfogadó, megengedő viszonyulás begyakorlása abban támogat, hogy azokat a helyzeteket, melyeken nem tudunk változtatni, elfogadjuk. Az autogén tréning során nem csak a testet lazítjuk el, hanem egy lelki lazaságot is elérhetünk. A módszer lényeges hatóeleme, hogy amit elképzelünk, azt a testünk meg is valósíthatja. Speciális vizualizációs és imaginációs gyakorlatok által lehetséges a céljaink felé való mélyebb elköteleződés kialakítása, a relaxáció lehetőséget ad a tudattalannal való kapcsolatfelvételre és ilyen módon a tudattalan félelmeink oldására.

Geszvein Erika
tanácsadó szakpszichológus
relaxáció terapeuta

geszveinerika.hu
pszichologin.blog.hu
facebook.com/geszveinerika.hu

pszichologustkeresek.hu
psymagazin.blog.hu
facebook.com/psymagazin
instagram.com/psymagazin

A szerzőről:

Megosztás:
Kapcsolódó fórum-témakörök: Autogén tréning, relaxáció, imagináció Alvászavar

Kapcsolódó írások

Ennek a témakörnek tartalma 0 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés:  Geszvein Erika 2 éve, 7 hónapja telt el.

  • Szerző
    Bejegyzés
  • #1947

    Hogyan legyen az alvásunk pihentető, hogyan hozzuk magunkat egyensúlyba, ha keveset aludtunk? Ezekre a kérdésekre ad egy lehetséges választ az autogén tréning.

    [Nézze meg a teljes bejegyzést itt: A lazítást nem (csak) akarni kell]

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.