Hogyan hat a pszichológia?

0
PSZICHOLOGUSTKERESEK.HU > Írások > Pszichológia > Hogyan hat a pszichológia?

Sokan félnek elmenni pszichológushoz, mert úgy érzik, ha felkeresnek egy pszichológust, az azt jelenti, pszichés problémáik vannak (vagy ha nincsenek, majd a pszichológus talál) ráadásul, ha kiderül, hogy pszichológushoz járnak, azt hiszik majd róluk, hogy betegek, őrültek. A pszichológusok nem őrültekkel foglalkoznak, a pszichológiai munkára való alkalmasságnak egyik feltétele éppen az „őrültségmentesség”, hiszen szükséges, hogy lehetséges legyen az együttműködés, a pszichológus tudjon együtt gondolkodni az őt felkeresővel, tudjon a gondjaira tudatosan ránézni és később már pszichológusa nélkül is képes legyen elboldogulni.

A félelmet sokszor az a bizonytalanság okozza, hogy nem tudjuk, mi fog történni, ha bejelentkezünk egy pszichológushoz. Ha megfordul a fejünkben, hogy felkeresünk egy pszichológust, sok kérdés felmerülhet bennünk, amit esetleg félünk megkérdezni.

Mi történik velünk a pszichológusnál az első találkozáskor?

Miután felkerestük egy barátunk ajánlása, az interneten való keresés, a pszichológus honlapja alapján a számunkra legszimpatikusabb pszichológust és telefonon vagy e-mailen időpontot egyeztettünk, az első találkozáson rögtön megkérdezi majd, milyen problémával kerestük fel, és mi a célunk. Az életfogytiglan tartó pszichoterápia mindenféle cél elérése nélkül csak egy félelem, nem pedig realitás. A pszichológiai munka célorientált. A célok sokfélék lehetnek: az önismeret fejlesztése, párkapcsolati probléma megoldása, munkahelyi konfliktusok kezelése, szorongások oldása, stresszkezelés megtanulása, haláleset feldolgozása, az önbizalom növelése, relaxáció megtanulása, stb… Mindezek megbeszélése az első találkozáson történik, amikor egy ún. első interjú keretében a pszichológus megpróbál megismerni minket és az eddigi életünket.

Mi van, ha elsőre nem szimpatikus a pszichológus?

Ahány pszichológus, annyiféle terápia, hiszen a módszereket, melyeket a pszichológusok használnak átszövi a saját személyiségük. Lehetséges, hogy két pszichológus ugyanazzal a módszerrel dolgozik, mégis más vele a terápia, éppen emiatt, hiszen a pszichológus legfőbb munkaeszköze a személyisége. Orvosnál járva is megeshet velünk, hogy egyikkel teljesen őszinték tudunk lenni, egy másikban pedig valahogy nem bízunk meg, mert úgy érezzük, nem passzolunk össze. Ugyanígy van ez a pszichológusnál is, ahol éppen ezért van egy ún. próba munkafázis, ami meghatározott idejű (két-három alkalom), ami alatt kölcsönösen kiderül, fog-e működni a közös munka. Kliensként mi eldönthetjük, szimpatikus-e a pszichológus és a munkamódja, a pszichológus pedig eldönti, kompetens-e a problémánk megoldásában, vagy továbbküld-e az adott témában nála képzettebb kollégájához, esetleg pszichiáterhez.

Mennyi ideig tart egy tanácsadás/egy terápia?

A próba munkafázis után történik az ún. szerződéskötés. Ebben az általában szóban kötött megállapodásban pszichológus és kliense megbeszélik, hogy a probléma megoldására előre láthatólag mennyi időt szánnak, hányszor fognak találkozni, mikor lesznek a találkozások és milyen módszerekkel zajlik majd a munka. Szó esik az anyagiakról és a közös munka menetéről is. Sok pszichológus ad „házi feladatot” a két találkozás közötti időre is, hogy minél hatékonyabb és intenzívebb legyen munka. A keretek tisztázása is fontos része a szerződéskötésnek, ez azt jelenti, hogy kliensként tudnom kell, mikor hívhatom a pszichológusom telefonon, belefér-e, hogy ha nagyon rosszul érzem magam, felhívjam, vagy e-mailt írjak, e-mailben vagy telefonon egyeztetünk-e következő találkozást, ha személyesen nem tudunk, hány percig tart egy beszélgetés és amit elmondok neki, azokra a dolgokra milyen titoktartási szabályok vonatkoznak.

Miért más egy pszichológussal beszélgetni, mint a barátaimmal?

A pszichológussal nem csak beszélgetés zajlik, megtanulhatóak különböző módszerek, technikák is attól függően, hogy alvászavarokkal, tanulási nehézségekkel, párkapcsolati, munkahelyi gondokkal vagy éppen hangulati problémákkal dolgozunk. Vannak olyan módszerek, ahol a cél a múlt átdolgozása, és olyan módszerek is, ahol a fókuszban a jelen vagy a jövő áll.  A barátok sokszor tanácsot is adnak, és előfordulhat, hogy minősítenek: „én ezt tenném”, „miért nem csinálod azt, hogy”,  „ez óriási hiba volt, túl önző voltál”… A barátságok másfajta kapcsolódások. Elengedhetetlenek a boldog élethez,  a lelki kiegyensúlyozottsághoz, hogy legyen kivel megosszuk a velünk történteket, és hogy legyen, aki időnként tükröt tart elénk, hogy az élményeink ne magányos, hanem társas örömök legyenek. A pszichológus, bármilyen bizalmi viszonyt is alakít ki, nem baráti kapcsolatot sző a kliensével. Nem konkrét tanácsokat ad, hanem segít a problémával kapcsolatban megtalálni a lehetséges alternatívákat és szaktudása révén segít, hogy megértsük önmagunkat és másokat. A pszichológus azért nem dönt helyettünk, mert nem mindentudó bölcs, és mert ezzel nem segítene gyakorlottabbá válnunk a problémamegoldásban. Természetesen olyasmit azért javasolhat, hogy ha úgy látja, jót tenne a sport vagy a kikapcsolódás, esetleg egy orvosi kivizsgálás, de mindezt meghatározott szakmai keretek között teszi.

Pszichológus is ad diagnózist, ír fel gyógyszert?

A pszichológus és a pszichiáter nem ugyanaz. A pszichiáter orvosi egyetemet végzett, majd ezután tanult pszichológiát, a pszichológus pedig alapképzésében is pszichológiát tanult, de ő nem orvos, így nem írhat fel gyógyszert. Diagnózist adhat, hiszen szükséges, hogy behatárolja, hogy például lehangoltság vagy éppen pánikrohamok jellemzik-e a klienst, hisz eltérő terápiás módszert szükséges alkalmaznia, de a diagnózisa nem egy bélyeg, hanem egy iránymutatás a kliens jelenlegi állapotának jellemzésére. Vannak olyan problémák, amiken nem a gyógyszer segít, ezért nem indokolt egy pszichiáter orvosi segítségnyújtása, ilyen például egy válást vagy halálesetet követő gyászfolyamat, önbizalomhiány, enyhe szorongás, vagy akár a stresszes élethelyzetből adódó nehézségek kezelése. Ha pszichiáterre és gyógyszerre van szükség, azt a pszichológus felismeri, és továbbirányít a megfelelő szakemberhez.

A pszichológusok is járnak pszichológushoz?

Igen, hiszen egyrészt nekik is vannak problémáik, amikre nehezebb lehet rálátniuk, mint mások problémáira, másrészt szükséges az ún. szupervízió is, ahol a saját eseteiket (a titoktartás szabályai betartása mellett) egy tapasztalt pszichológussal vagy egy esetmegbeszélő pszichológuscsoporttal megbeszélik.  Ez egyfajta team-munka, ami a szakmailag hatékony munkavégzés érdekében zajlik, a folyamatosan továbbképzés, önképzés révén.

Lehetséges egy terápiától megváltozni?

A pszichológusnak nem az a célja, hogy megváltoztassa a kliensét, hanem hogy megismerje a problémáit és segítsen neki abban, hogy elérje a céljait. Miközben kliensként elmondjuk a problémáinkat, a pszichológusunk elkerülhetetlenül jobban megismer minket, mint egy laikus, de nem a hibáinkat fürkészi, és „nem lát a vesénkbe”, a pszichológus célja sokkal inkább az, hogy kliense megtalálja azokat az erősségeit, amelyek ott vannak benne, csak esetleg kihasználatlanul, pedig kulcsai a sikeres problémamegoldásnak.

Ha valaki meg akar változni valamiben, vagy a pszichológus úgy látja, hogy segítene az őt felkeresőn, ha egy bizonyos tulajdonságban megváltozna, azt közösen megbeszélik. Ha valaki folyton elkésik a találkozóról, ha nehezen tud koncentrálni, azok olyan problémák, amikben szükséges a fejlődés, de a pszichológus-kliens kapcsolatban partneri viszony van, közös, nyílt kommunikáció és nem pedig egy szakértő ül szemben valakivel, akinek „meg kell javulnia”.

Lehet, hogy a pszichológus az emberek lelki életének szakértője, de a kliens az, aki a saját lelki életének legnagyobb szakértője, így, ha a pszichológus és a kliens között kialakul egy jó kapcsolat, akkor a tudásukat egymással megosztva, gyorsabban haladhatnak a cél felé.

Geszvein Erika
tanácsadó szakpszichológus
relaxáció terapeuta

geszveinerika.hu
pszichologin.blog.hu
facebook.com/geszveinerika.hu

pszichologustkeresek.hu
psymagazin.blog.hu
facebook.com/psymagazin
instagram.com/psymagazin

Azok a munkahelyek, ahol nincs visszajelzés a munkánkról, ahol nincs sem erkölcsi sem anyagi elismerés, ahol a munka monoton, nincs benne változatosság, ahol a magánélet rovására megy a munka, annyit kell túlórázni és ahol az adminisztratív terhek a valódi munkavégzés rovására mennek, különösen oda kell figyelnie a vezetőségnek az alkalmazottaik lelki egészségére.

A szerzőről

Megosztás:
Kapcsolódó fórum-témakörök: Problémakörök szerinti fórumok

Kapcsolódó írások

Ennek a témakörnek tartalma 0 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés:  Geszvein Erika 2 éve, 7 hónapja telt el.

  • Szerző
    Bejegyzés
  • #1989

    Sokan félnek elmenni pszichológushoz, mert úgy érzik, ha felkeresnek egy pszichológust, az azt jelenti, pszichés problémáik vannak, ráadásul, ha kiderül, hogy pszichológushoz járnak, azt hiszik majd róluk, hogy betegek, őrültek.

    [Nézze meg a teljes bejegyzést itt: Hogyan hat a pszichológia?]

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.