Pszichológiai ki kicsoda

PSZICHOLOGUSTKERESEK.HU > Írások > Pszichiátria > Pszichológiai ki kicsoda

Hova forduljak, ha lelki problémám van?

Ha fizikai betegségünk van, a háziorvosunk átirányít bennünket a megfelelő szakorvoshoz, onnan pedig tovább küldenek a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokra. De mi a helyzet, ha lelki problémáink vannak? Kihez forduljunk? Melyek a pszichológia területei?

Mi a különbség a pszichológus, a szakpszichológus és a pszichiáter között?

A pszichológus bölcsészettudományi karon szerez diplomát, a pszichiáter az orvosi egyetemen. Mindketten a diploma megszerzése után tesznek szakvizsgát, ezután kezdhet el egy orvos pszichiáterként vagy egy pszichológus a specializációja alapján szakpszichológusként dolgozni. A pszichiáterek, pszichoterapeuta vizsgával, mivel orvosok, felírhatnak gyógyszert, ha indokoltnak látják, de végezhetnek nem gyógyszeres terápiát is. A pszichológusok szakosodási területük alapján lehetnek klinikai, tanácsadó, perinatális, sport-, pedagógiai szakpszichológusok, vagy foglalkozhatnak munka- és szervezetlélektannal. A pszichológusok, mivel nem orvosok, nem írnak fel gyógyszert, de konzultálhatnak, és dolgozhatnak együtt pszichiáterrel, ha az őket felkereső személlyel, klienssel ebben megállapodnak, és az állapotjavulás csak így érhető el. Vannak olyan problémák, amiken nem a gyógyszer segít, ezért nem indokolt egy pszichiáter orvosi segítségnyújtása, ilyen például egy válást vagy halálesetet követő gyászfolyamat, önbizalomhiány, enyhe szorongás, stresszes élethelyzetből adódó nehézségek kezelése.

Mi a különbség a terápia és a tanácsadás (pszichológiai konzultáció) között?

Pszichoterápiát pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus végez, aki pszichoterapeuta vizsgát tett. Páciensei, betegek, valamilyen lelki betegségtől szenvednek. Ilyenkor a cél a betegség tünetei mögött álló rejtett oki háttér feltárása révén az állapotjavulás és a gyógyulás. Pszichiáter gyógyszert is felírhat, pszichológus nem, ő gyógyszer nélküli terápiát használ. A tanácsadó szakpszichológusok kliensei egészségesek, de mégis van valamilyen problémájuk, konfliktusuk, életvezetési, párkapcsolati, döntési nehézségük, vagy krízishelyzetben vannak, esetleg gyászolnak. A tanácsadás vagy konzultáció során nem tanácsokat kapnak, hanem megtanulnak a saját erőforrásaikból, megoldási lehetőségeikből merítve önállóan megküzdeni a problémáikkal, hogy erre később is bármikor képesek legyenek, ha már „nem járnak a pszichológhoz”

 

Kit válasszak? Honnan tudjam, hogy ki tud segíteni nekem? Pszichológus vagy pszichiáter, pszichoterápia vagy tanácsadás? Milyen területre szakosodott szakember lesz számomra megfelelő?

Ahogyan a házi orvos is tovább küldi a betegét, ha a betegség meghaladja a kompetenciáját, úgy a pszichológusok is tovább irányítják a klienseiket, ha úgy látják, hogy más területen szakosodott kollégájuk hatékonyabban tudna segíteni. A szakmai tudás mellett azonban az is fontos, hogy ha pszichológushoz megyek, olyan szakembert válasszak, aki szimpatikus nekem, akivel hasonlóan gondolkodom, és aki olyan módszereket ismer, amelyekkel szívesen dolgozom a problémán. Ahhoz, hogy meg tudjak bízni benne, biztosan kell egy kis idő, hiszen a kapcsolatok kialakulásához kell egy kis idő. Éppen ezért mindig van egy próba munkafázis, ahol mindkét oldalon születhet döntés, hogy összeillik-e pszichológus és kliens vagy sem. A szakember néhány alkalom alatt megismeri a problémát, felméri, hogy elég tudása van-e ahhoz, hogy állapotjavuláshoz segítse a kliensét, a kliens pedig felmérheti, hogy rokonszenves-e neki a szakember, szeretne-e vele dolgozni.

Milyen módszerek segítenek a lelki problémákon?

Ma már nagyon sok módszer közül választhatunk hozzánk legközelebb állót a lelki problémáink megoldásához. Mehetünk egyéni konzultációra/terápiára, ha négyszemközt szeretnénk beszélni a problémáinkról, részt vehetünk csoportos foglalkozáson, ilyen például a pszichodráma, az autogén tréning, vagy kérhetünk család- vagy párterápiát. A pszichológiai folyamat lehet rövid, néhány alkalomból álló és lehet hosszabb, akár több hónapig, évig tartó, átfogó terápia, ami természetesen a problémától függ. A módszerek köre rendkívül széles, másként gondolkodik és dolgozik egy pszichoanalitikus, egy hipnoterapeuta, egy jungiánus, egy humanisztikus, egy kognitív és egy relaxáció terapeuta is. Ezekről a módszerekről a honlapon megjelenő cikksorozatunkban részletesen olvashatnak szakértőink tollából.

Geszvein Erika
tanácsadó szakpszichológus
relaxáció terapeuta

geszveinerika.hu
pszichologin.blog.hu
facebook.com/geszveinerika.hu

pszichologustkeresek.hu
psymagazin.blog.hu
facebook.com/psymagazin
instagram.com/psymagazin

A szerzőről:

Megosztás:
Kapcsolódó fórum-témakörök: Problémakörök szerinti fórumok

Kapcsolódó írások

Ennek a témakörnek tartalma 0 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés:  Geszvein Erika 2 éve, 3 hónapja telt el.

  • Szerző
    Bejegyzés
  • #2069

    Ha fizikai betegségünk van, a háziorvosunk átirányít bennünket a megfelelő szakorvoshoz, onnan pedig tovább küldenek a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokra. De mi a helyzet, ha lelki problémáink vannak? Kihez forduljunk?

    [Nézze meg a teljes bejegyzést itt: Pszichológiai ki kicsoda]

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.